Menu Sluiten

Impressies van de Koesternamiddag

Gekoesterd door de zon en door elkaar …

De zon doet ons baden in overvloedig licht en warmte, de Olmense pastorijtuin bruist van groeikracht, de troostplek is door mensen van de Schakel getooid met nieuwe kunstwerken en lieve troostwoorden als vrienden, hoop, samenzijn, … Her en der liggen gekleurde draden, die verschillende plekken met elkaar verbinden: tafels waarop veelbelovend schilder- en knutselgerief staat te wachten, of witte bladen met stiften, een kom met humus en potjes met zaden… Wat teruggegeven was aan de aarde zal dienen als voeding voor nieuw leven… Tien volwassenen die weet hebben van verlies en rouw maken ruimte om tieners hartelijk te ontvangen.

Met een warm welkom wordt hen een vriendschapsbandje omgedaan, gemaakt door de dames van ‘t Creatief Verdiep. Elke deelnemer bracht een vertrouwd iemand mee, want stilstaan bij verlies, de pijn durven voelen, dat doe je niet alleen. Ontwapenend eerlijk vertellen ze bij aankomst dat het wel wat moed had gevraagd om te komen; dat er naaste leeftijdsgenoten waren die niet meekwamen omdat zij liever niet stilstaan bij gemis. Heel begrijpelijk…

Toch doet het deugd: samen bezig zijn, soms met woorden en dan weer zonder, uiting geven aan die onuitsprekelijke band die er is met de persoon die je mist. Recht uit het hart borrelen woorden op, kleuren en vormen vinden hun weg op een witte canvas. Treffend een symbool gekozen dat die ander, die we niet meer zien, toch aanwezig stelt. Handen in de aarde, humus voelen, kneden, mengen met zaden van nieuw leven… ‘kokkerellen voor de bijtjes’, want straks gooien we deze bloemengranaten in de tuin, waarna we hoopvol zullen wachten tot er binnenkort een diversiteit aan kleurrijke bloemen tevoorschijn komt.

Samen luisteren we naar een verhaal over dieren die moesten afscheid nemen, samen zingen we liederen van hoop, en ieder schrijft nog een boodschap op een rode ballon. Zonder veel te praten je toch verbonden voelen, met die lieve persoon die je aanwezig weet, met zoveel mooie herinneringen aan wat je samen hebt beleefd, … Langzaamaan wordt een web geweven, een web van vriendschap en verbondenheid, hier en nu, jong en oud samen, terwijl we zomaar gekoesterd worden door de warme lentezon. Dankbaar voor het leven, voor de band van vriendschap waaraan we ons opnieuw mogen toevertrouwen.

Griet

De Koesternamiddag is een gezamenlijk initiatief van Xenner, Ferm en het Hommelhof.

DRAADWERKELIJK

Er loopt een draad
van jou naar mij
die vertelt van samen
spinnen, spelen, weven
van graag zien
en houden van het leven.

De zachte wol
van ons verhaal
houdt mij warm,
geeft onze lieve
liefde taal.

Mijn kameraad
jij leidt mij
door dit doolhof
met een draad.

Los van tijd
blijven jij en ik
verweven
in verbondenheid.

Er loopt een draad
van jou naar mij
omdat je diep vanbinnen
in mij woont
is ons verhaal
draad-werkelijk
nooit voorbij.

Caroline Mertens

Ook interessant voor jou: