Menu Sluiten

Troostwandeling vanaf de Troostplek in Olmen

  • zondag 14 november, 15:00-18:00
  • Vertrek en aankomst aan de Troostplek in de pastorijtuin in Olmen
  • Meer info: 0479/74.22.84 (Griet)

Velen van ons hebben in de loop van de laatste twee jaren een voor hen betekenisvol persoon verloren, terwijl ze nauwelijks afscheid hebben kunnen nemen. Door de vele wisselende covid-maatregelen hebben veel mensen het troostende van samen iemand uitgeleide doen, moeten missen. Heel wat rituelen of verhalen, die als zalf zouden zijn geweest voor de wonden van pijn en gemis, moesten worden opgeschort. Velen van ons hebben hun rouwproces zo goed als alleen moeten doormaken, zonder een hand op de schouder, een knuffel of wat koffie met verhalen.
Nu de natuur in herfsttooi gaat, de bladeren vallen en de dagen kouder en korter worden, voelen we nog meer hoe onbeschut we zijn, hoe rauw de pijn nog is, hoe schurend het heimwee…

Ons warmen aan elkaar
Tijd om niet thuis te blijven zitten, tijd om samen buiten te komen, om ons te warmen aan elkaar! Dan ontdekken we dat we niet de enige zijn die dit doormaken: sommigen zijn ons een paar passen voor en anderen kunnen wij dan weer mee vooruit trekken.

Een troostwandeling
We komen letterlijk naar buiten en samen in beweging. Een korte wandeling, zodat de meesten meekunnen: gezinnen met kinderen, met buggy’s, ouderen met rollators, mensen met een beperking, ook in rolstoelen. Iedereen hoort er bij en zal iets kunnen beleven wat deugd doet, wat hopelijk troost biedt. Er is zelfs een speciaal verhaal voor kleine én grote kinderen.

Verschillende haltes
Op het wandelparcours over verharde wegen zijn vijf stopplaatsen voorzien. Vier daarvan zijn buiten, waar een kunstzinnig persoon 10 minuten, door middel van schoonheid en kunst, iets zal oproepen van wat troost kan bieden. Het zijn mensen die zelf verlies en gemis hebben doorgemaakt. Op elke stopplaats zal er mogelijkheid zijn om even zittend te rusten.

Gezamenlijk treffen in de kerk van Olmen
Halverwege komen alle deelnemers samen in de kerk waar met licht, een evocatie door een woordkunstenaar, muziek en zang even tijd wordt gemaakt om te mijmeren en geliefden te gedenken.

Vertrek- en aankomstplaats in de pastorijtuin
De Troostwandeling wordt kort geopend op de in juni ingehuldigde Troostplek. We verwachten er iedereen op zondag 14 november tegen 15u. Na de wandeling verzamelen we opnieuw op deze plek, waar we binnen in de pastorij – of voor wie wil in de tuin – elkaar kunnen ontmoeten bij een warme drank en een zoetigheidje. Het einde is voorzien omstreeks 18u.
Iedereen is van harte welkom! Breng gerust bekenden mee! Tot dan!

De Troostwandeling is een gezamenlijk initiatief van Ferm, Xenner en de Pastorale Eenheid.
Meer info: Griet Van Coillie tel. 0479/742284 griet@xenner.org

Ook interessant voor jou: