Menu Sluiten

Xenner, als pelgrims op weg gaan

Open voor het onverwachte

Er met de caravan op uit trekken, is een beetje pelgrim worden. Je hebt alles goed voorbereid, de plekken die je wil aandoen zorgvuldig uitgestippeld, de nodige proviand ingeslagen … Niet dus Jezus’ aanbeveling gevolgd om niets mee te nemen voor onderweg. Wij wilden namelijk de mensen onderweg goed kunnen ontvangen. Al doende hebben we moeten ondervinden wat daarvoor niet kon ontbreken. Koffie en thee natuurlijk, en bij warm weer voldoende gekoelde dranken, en kussentjes om comfortabel te zitten. Maar ook parasols en zonnetenten met stevige piketten bleken al snel onontbeerlijk.

Eens ter plaatse alles uitgeklapt en opgesteld, hebben we zelf niets meer in handen. Dan zijn we overgeleverd aan het onverwachte. We willen wel graag gastvrouw zijn, maar allereerst zijn we zelf afhankelijk van mensen die ons in hun buurt al dan niet willen verwelkomen. Dit maakt ons kwetsbaar en ontvankelijk, de ideale uitgangspositie om mensen open en in wederkerigheid te kunnen ontmoeten, met een hart dat niet wil oordelen, maar geboeid luistert naar de verhalen van mensen.

Medewerkers als godsgeschenk

Met vier vrouwen zijn we eind maart gestart, maar na een eerste bijeenkomst met geïnteresseerden op 9 juni op de kleine parking achter het parochiecentrum van Balen, groeide de groep al tot tien. Nu tellen we veertien medewerkers. Dat maakt een flexibele werking mogelijk. Eenieder kan kiezen welke plaatsen en welke tijdstippen het beste schikken om zich in te zetten. In de toekomst zal er zeker ook vorming worden voorzien wat betreft de grondhouding van ’Presentie’ (beschreven door de Nederlandse professor Andries Baart). Toch is te merken hoe elke medewerker al door het leven zelf gevormd is tot een geoefend luisteraar, en hoe de meesten haarfijn aanvoelen waar het ons met dit project om te doen is. Ze geven niet alleen het beste van zichzelf, ze geven zichzelf. En de verscheidenheid in talenten komt hier bijzonder goed van pas!

Onmogelijk zonder jonge mensen

Voor de communicatie moeten we regelmatig beroep doen op onze jongere generatie, die ons met raad en daad bijstaat. Een website ontwikkelen, een Facebookpagina aanmaken, mooie en uitnodigende flyers creëren, aansprekende taal gebruiken, … ze leren het ons met het nodige geduld. En daar zijn we hen heel dankbaar voor.

Maandelijkse presentie

In woonwijk de Keirlandse Zillen werden we door de bewoners enthousiast onthaald. Het vuur van de wijkwerking van 20 jaar geleden smeult er nog na. Het heeft niet veel nodig om weer te ontvlammen. Laat dit verlangen van de bewoners nu net zijn wat wij daar hopen te kunnen stimuleren! Je begrijpt dat het meteen klikte. Als vanzelf kwamen al talenten van mensen naar boven. We trokken huiswaarts met een warm gevoel, omdat het er naar uitziet dat daar weer iets zal groeien. We zullen er zijn, elke voorlaatste woensdag van de maand.

Een analoge ervaring hadden we bij onze eerste presentie in de buurt van WZC Ter Vest in Balen, uitgerekend op versoepelingsdag’ 9 juni. Een beloftevolle start met 19 bezoekers, die na een jaar noodgedwongen binnen blijven, blij waren weer mensen uit hun buurt te kunnen ontmoeten. De gemoedelijke babbels deden hen, maar ook ons, zichtbaar deugd. Op woensdag14 juli viel de geplande aanwezigheid daar letterlijk in het regenwater. Dan maar uitgeweken naar de vrijdagnamiddag. Zo willen we daar elke 2de vrijdag van de maand present zijn.

Een eerste aangekondigd Xenner-bezoek in Ginderbuiten op 28 juni kon ook daar door regenweer niet doorgaan. De kennismaking met de buurtbewoners daar hebben we dus nog te goed. Elke laatste woensdag van de maand willen we er de caravan neerzetten aan het Fransveld.

Aan het Casino van Gompel komen we elke voorlaatste zaterdag van de maand. We hopen er nog wat meer bekendheid te krijgen en het vertrouwen van de mensen te winnen.

Zo ook in Rosselaar, waar we op 31 juli bekijken of de plek naast de kerk meer buurtbewoners kan bekoren om eens te komen kennismaken.

Verrijkende connecties

Uitreikend naar verschillende buurten, kunnen we niet anders dan ons eerst af te stemmen op wat daar leeft, op de werking en initiatieven van andere groepen en instanties. Het is de enige manier om zelf een schakel te kunnen zijn die verbinding mogelijk maakt. De contacten die we in deze beginfase al mochten leggen, zijn een hele verrijking!

Zo mogen we op zondag 18 juli present zijn aan de pastorie van Olmen, waar Ferm de inspirerende Troostplek officieel zal openen.

Mocht je van mening zijn dat we bij één of ander initiatief met onze caravan van dienst kunnen zijn, laat het ons dan zeker weten.

Gastvrije ontmoeting heeft altijd iets verrassends in petto. Wees welkom!

Volg ons op www.facebook.com/xenner.org

Ook interessant voor jou: